Tuesday, February 9, 2021

Adrien Moreau - Mascarada

Daca in articolul trecut am avut un Duel dupa Mascarada, de data asta vom privi o Mascarada in plina desfasurare.
Cu titlul original Une Mascarade au XVII Siecle, tabloul este realizat de Adrien Moreau - un pictor popular in Franta secolului 19, dar putin cunoscut in ziua de azi.

Din pacate pentru iubitorii de arta, lucrarea prezentata aici nu poate fi vazuta in niciun muzeu, aflandu-se intr-o colectie particulara (din ce am vazut pe internet, a fost achizionata la o licitatie a casei Christie's cu 61.000 de dolari).

Prin piateta unui oras neidentificat (din Franta sau poate Italia), starnind curiozitatea localnicilor (iesiti la ferestre sau opriti pe trotuar), trece un grup numeros de petrecareti, costumati pentru un bal mascat (de unde si titlul tabloului).

In plan apropiat avem o frumoasa fantana (pictata in cele mai mici detalii, cu toate reflexele de lumina, cu ornamentele sculptate si micile jeturi de apa varsandu-se uniform in vasul de la baza).
Doua tinere femei (si ele splendid pictate in culori vii), venite sa ia apa cu ulcioarele, se opresc sa priveasca pestrita adunare.

Cativa muzicieni (cantand la lauta si instrumente de suflat) sunt urmati de multimea vesela de oameni costumati (unul purtand turban, ceilalti masti asemanatoare celor din teatrul italian).

Dar, in fruntea tuturor, avem un domn impunator, cu haina si palarie aurie, flancat de doua tinere. Una are masca la ochi, cealalta tocmai a dat-o jos pentru a privi mai bine la personajul care iese cel mai mult in evidenta din tot tabloul.
 

Un bufon, cu masca neagra si costumatia de un rosu aprins, purtand in mana (ca o parodie a sceptrului unui rege) un bat cu o papusa (infatisand tot un bufon).

ADRIEN MOREAU - MASCARADA

- ulei pe panza
- timp: ~ 1887
- dimensiuni: 98 cm × 131 cm
- personaje: 17 (in prim plan)
- loc: colectie privata

....................................................................

....................................................................

In timp ce scriam textul despre lucrarea lui Moreau, mi-am amintit de o alta avand ca personaj central un bufon.

De data asta a unui spaniol: Eduardo Zamacos Y Zabala (lucrare gazduita de muzeul de arta din Bilbao).

Un bufon in acelasi costum rosu ca focul, insotit de un grup intreg de "colegi de breasla".
Acestia joaca "Cochonnet" - un joc cu bile de sticla, practicat de obicei de copii.


Decorul (un perete si o strada) e aproape monocrom, scotand si mai mult in evidenta costumele frumos colorate ale personajelor.
Gasim un contrast si intre bufoni. Cei din primul plan sunt mici de inaltime, facandu-l pe bufonul in costum rosu aprins sa para aproape un gigant.
Acesta isi asteapta randul sa intre in joc, privind ganditor la companionii sai.


 EDUARDO ZAMACOS Y ZABALA - BUFONI JUCAND "COCHONNET"

- ulei pe lemn
- timp: ~ 1868
- dimensiuni: 460 cm x 356 cm
- personaje: 4
- loc: Bilbao , muzeul de arta

No comments:

Post a Comment