Jacopo Comin (zis Tintoretto) reprezinta o figura aparte in istoria picturii mondiale.
A fost considerat unul dintre cei mai talentati artisti, exceland si la compozitie, si la desen, si la alegerea culorilor. Dar avand si un defect major, anume nerabdarea.
Si-a lasat neterminate majoritatea tablourilor, mereu dornic sa inceapa ceva nou.
In cariera sa destul de lunga, petrecuta in mare parte in orasul natal (Venetia), a abordat subiecte dintre cele mai diverse, printre ele fiind si viata sfantului Marcu (considerat protectorul republicii venetiene).
O serie de lucrari dedicate sfantului se afla la celebra Gallerie dell'Accademia, muzeul de arta al Venetiei, vizitat de milioane de turisti.
Tabloul intitulat Minunea sfantului Marcu este cel mai bine realizat din serie, neavand portiuni sau personaje lasate doar in stadiul de schita rapida, precum putem vedea la celelalte lucrari.
Compozitia este tipica lui Tinotretto: personajele sunt dispuse dupa un plan bine stabilit, dar fara o simetrie stricta.
Directia privirilor, bratele si picioarele catorva personaje, uneltele de lemn - sunt dispuse pe trei linii, toate ducand spre chipul celui intins la pamant.
Povestea personajului este descrisa in "Legenda de aur" a lui Jacobus de Voragine.
Un sclav, trecut la crestinism, viziteaza mormantul sfantului Marcu, ceea ce il deranjeaza pe stapanul sau, care ordona sa fie pedepsit cu brutalitate.
In partea superioara a tabloului il putem vedea pe stapan, asezat pe un tron inalt.
Nevazut de multime, figura sfantului ii apare (invaluita in lumina) doar sclavului, cel care ii invocase numele.
Inconjurat de multime (barbati cu haine venetiene, altii cu turban oriental, dar si o femeie cu un copil mic in brate) sclavul isi asteapta supliciul, dar se intampla un miracol.
Sub puterea sfantului, toate instrumentele de tortura se sfarama in bratele servitorilor (vedem pe jos fragmente rupte de ciocane si tarusi de lemn), sclavul scapand fara nici macar o zgarietura.
Personajul din centrul lucrarii (cu vesmant maroniu si turban) isi ridica bratele spre stapan, aratandu-i ca e nuputincios in fata acestui fenomen miraculos.
TINTORETTO - MINUNEA SFANTULUI MARCU
- ulei pe lemn
- timp: 1548
- dimensiuni: 416 cm × 544 cm
- personaje: 33
- loc: Gallerie dell'Accademia, Venice
No comments:
Post a Comment