Thursday, April 21, 2022

Henryk Siemiradzki - Isus si femeia pacatoasa

Despre pictorul polonez Henryk Siemiradzki am scris pe blog si primavara trecuta, si revin acum la el pentru un articol inspirat din Noul Testament (ca tot ne aflam in saptamana Pastelui).


O lucrare de dimensiuni mari (aproape cinci metri in lungime), de un realism aproape fotografic, care nu poate trece neobservata intr-o vizita la muzeu (se afla expusa la St. Petersburg - in muzeul de arta fondat de tarul Nicolae II). 

Titlul lucrarii ne duce cu gandul la doua povestiri distincte din Biblie: cel al femeii adultere adusa la Templu in fata lui Isus si cel al femeii pacatoase din casa lui Simion Fariseul (femeie care ii spala picioarele Mantuitorului cu propriile lacrimi).
Siemiradzki nu ilustreaza aceste scene, ci alege o abordare diferita, fara legatura directa cu textele scripturii.

Pe o strada ingusta, langa o casa mare, Isus (insotit de cativa ucenici) se opreste in fata unui grup aflat in plina petrecere cu muzica si vin.
Un arbore batran (cu ramurile incalcite, aflat chiar in centrul compozitiei) desparte cele doua grupuri si ascunde in umbra partea de sus a petrecaretilor.

Jos, in zona scarilor, razele de lumina (care patrund printre ramuri) scot in evidenta muzicienii care anima petrecerea:
O femeie si un barbat tin in brate cate o harpa aurita, o tanara tine o tamburina deasupra capului, iar femeia asezata pe bordura are un instrument cu coarde care se aseamana cu o chitara.
Hainele orientale, bijuteriile, sanii dezgoliti, pozitiile lascive, carafa cu vin: toate sugereaza ideea de exotic, erotism, betie...toate formeaza imaginea unui episod de desfatare, tipic vremurilor antice.

La baza scarilor, intr-un con de lumina, avem personajul central al lucrarii:
tanara femeie care iese in evidenta si prin vesmant (pictorul folosind culori complementare pentru rochie si mantie: galben si violet), si prin gesturi (profund tulburata de aparitia lui Isus, scapa din mana cupa cu vin).

Daca in partea dreapta vedem mantii viu colorate, bijuterii de aur, fast si desfatare, in partea stanga grupul ucenicilor e exact opusul.
Aproape monocrom, auster in vestimentatie si gesturi.

In fruntea lor, Isus se evidentiaza prin cateva elemente atent gandite de mintea lui Siemiradzki.
Vesmantul de un alb stralucitor, faptul ca e mai inalt decat cei din aropierea sa, dar mai ales un amanunt cheie: toate privirile celor aproape treizeci de personaje sunt atintite asupra sa.

HENRYK SIEMIRADZKI - ISUS SI FEMEIA PACATOASA

- ulei pe panza
- timp: ~ 1873
- dimensiuni: 250 cm × 499 cm
- personaje: aprox. 40
- loc: St.Petersburg, muzeul de Arta



No comments:

Post a Comment