Tuesday, April 20, 2021

Bruegel (cel Tanar) - Triumful lui David

Ramanem in familia Bruegel, pentru un scurt articol despre o frumoasa lucrare cu tematica biblica semnata de Pieter Bruegel cel Tanar.

O abordare altfel decat cea comuna a povestii uriasului soldat Goliat rapus de tanarul pastor David.
Majortatea lucrarilor din Renastere (si mai apoi din perioada baroca) il infatiseaza pe David ori cu prastia in mana, pregatit de lovitura, ori taind capul uriasului rapus - fara prezenta altor personaje si de multe ori cu un peisaj redus la minim.

Pastrand caracteristicile de stil ale tatalui sau, Bruegel cel tanar ne infatiseaza un cadru imens, cu stanci, coline, poduri. Un pesaj complex, insufletit de prezenta a aproximativ 70 de personaje.

Din pacate, publicul larg nu se poate bucura de acest tablou decat in varianta fotografiata, virtuala.
Desi face parte din colectia muzeului Prado (din Madrid) nu este pe lista exponatelor permanente.

Incepem cu partea dreapta a lucrarii, acolo unde se insira armata israeliana, amestec de cavalerie si pedestrime, cu armuri si ornamente mai apropiate de perioada medievala decat de antichitatea timpurie.
Capatul coloanei de soldati se pierde in peisaj, ca intr-o abur dens, culorile si conturul fiind tot mai estompate.

In partea stanga avem grupul de femei, batrani si copii, participand entuziast la bucuria victoriei si a intoarcerii acasa a barbatilor de pe campul de lupta.
Toata scena e pictata (predominant) in culori complementare (tonuri de verde si rosu) mai putin femeia care merge in intampinarea eroului (iesind in evidenta prin rochia alb argintie).

In prim plan il avem pe eroul zilei: tanarul David, alaturi de Saul (primul rege al poporului israelian), pictat aici calare pe un cal alb, plin de ornamente aurii.

Precum stim din Biblie, Saul si David vor deveni dusmani in anii urmatori, conflict pornit de la frica regelui de a se vedea detronat de tanarul erou.

Pictat sub arcada de piatra, David paseste in fruntea armatei, cu picioarele goale, imbracat in haine modeste.
In mana stanga duce capul uriasului Goliat (pe fruntea caruia se poate vedea urma pietrei care l-a rapus) iar in dreapta vedem gigantica sabie a acestuia (sabie, care daca ar fi pusa in pozitie verticala ar fi mai inalta decat David).

Un tanar pastor care va deveni unul dintre cei mai vestiti regi ai antichitatii.

PIETER BRUEGEL (cel tanar) - TRIMFUL LUI DAVID

- ulei pe lemn
- timp: ~ 1619
- dimensiuni: 88 cm × 216 cm
- personaje: ~ 70
- loc: Madrid, muzeul Prado



No comments:

Post a Comment