Thursday, October 26, 2023

Auguste Renoir - Dejunul vaslasilor

"Un tablou trebuie sa fie vesel si frumos ! In viata exista prea multa monstrozitate, ca sa mai fabricam si noi lucruri urate !"
Asta a declarat candva Auguste Renoir, si dupa acest principiu s-a ghidat intreaga sa cariera.


Tabloul "Dejunul vaslasilor" nu face exceptie: culorile, lumina, scena surprinsa, toate induc privitorului o stare de bine. E poate cel mai cunoscut tablou al artistului.
Din pacate pentru amatorii de arta din Europa, lucrarea se afla departe, peste ocean, la muzeul Phillips din Washington (fiind cumparata de industriasul american Duncan Phillips, fondatorul acestui muzeu). 

Pictorii din generatia lui Renoir, satui de subiectele antice si biblice (si, in general, de influneta Academiei de Arta), cautau sa redea pe panza momente din viata de zi cu zi. Un loc devenit popular pentru pictori era si Chatou, pe malul Senei, la cativa kilometri departare de Paris.
Aici se practica canotajul, dar erau si locuri de intalnire pentru oameni din diverse ramuri artistice, fie ei poeti, scriitori, actori, muzicieni.

Pe o mica insula se afla si restaurantul Fournaise, loc frecventat des de Renoir si prietenii sai.
Prieteni care i-au si pozat pentru acest tablou, pe care l-a tot modificat si finisat ani de zile, pana a ajuns la forma in care il cunoastem si noi.

Renoir a asezat personajele (surprinse pe terasa restaurantului, la mesele de langa balustrada de lemn) pe trei planuri.
In planul cel mai indepartat, doi domni discuta intre ei, alti doi (cei din dreapta) discuta cu o doamna eleganta. Nu stim ce i-au spus, dar reactia femeii cu manusi negre este una de surpriza (pare chiar rusinata, judecand dupa gestul de a-si pune o mana pe obraz si una cu degetele la buze).

Cei de la masa din stanga au atentia atintita spre tanara cu palarie de paie, sprijinita pe balustrada terasei.  Este Alphonsine Fournaise, fiica proprietarului acestui restaurant. Prin urmare ea este gazda acestei reuniuni.
Fratele ei (Alphonse Fournaise Jr) e asezat de pictor mai aproape de ochii privitorilor, tot la balustrada.
Intre ei, se intrevede prin vegetatie o mica deschizatura, unde putem observa lacul si doua ambarcatiuni cu panze.

In dreapta, la masa plina de fructe si sticle de vin, stau alti trei prieteni ai artistului. Pictorul Gustave Caillebotte, in maiou alb de vaslas, priveste la ce se intampla la celalalt capat al mesei. Stand in picioare e jurnalistul italian Antionio Magiollo. Iar doamna cu rochie albastra, par auriu si zambet cald e actrita Angele Legault.

Am lasat la final persoana cu rol principal nu doar in tablou, ci si in viata artistului: cu palarie de paie plina de flori, esarfa rosie, cu un mic catel in brate (pe care il alinta, suindu-l chiar pe marginea mesei) e nimeni alta decat Aline Charigot. Modelul preferat al lui Renoir, care ii va deveni sotie peste cativa ani.

Dejunul vaslasilor nu e singura lucrare a lui Renoir pictata la Chatou. Barcile cu vasle si cele cu panze de pe Sena au fost o generoasa sursa de inspiratie pentru mai multe tablouri, dandu-ne si noua sansa sa simtim o mica parte din atmosfera acelor intalniri sportive si mondene de la nord de Paris.

PIERRE-AUGUSTE RENOIR - DEJUNUL VASLASILOR

- ulei pe panza
- timp: ~ 1881
- dimensiuni: 130 cm × 173 cm
- personaje: 14
- loc: muzeul Phillips, Washington, SUA


 

No comments:

Post a Comment