Titian, pictorul cel mai cunoscut al Venetiei, a lasat o colectie impresionanta de lucrari, pictand pana la o varsta inaintata.
Am ales sa scriu (si nu e lucru usor) despre o lucrare al carei subiect nu e pe deplin elucidat.
Pictorul nu a lasat nicio indicatie scrisa, asa ca, dupa moartea lui si pana azi, specialistii au incercat sa identifice tema, personajele, sensul tabloului.
Nu i se stie nici macar titlul original, asa ca azi e cunoscut doar dupa o interpretare acceptata de mai multi critici de arta: Amor Divino e Amor Profano (Iubire sacra, iubire profana).
Concret stim doar perioada in care a fost pictata (in jurul anului 1514), cel care a comandat lucrarea (Niccolo Aurelio - secretar important in Venetia) si scopul (ca dar de nunta).
Dupa aproape un secol lucrarea a fost cumparata de familia Borghese, si face si azi parte din colectia aflata la Roma (la celebra Galerie Borghese).
Fundalul tabloului este inchis in partea centrala (de catre vegetatie si personajele de prim plan) dar pe laterale are o profunzime adanca.
In partea stanga vedem case cu etaj (spre care duce o carare serpuita) si un turn de piatra.
In dreapta avem un lac, alte case si turla ascutita a unei biserici. Dincolo de turla vedem vai si coline invaluite in ceata.
Pe malul lacului, doi vanatori calare incearca sa vaneaze (ajutati de ogari) un iepure, la doi pasi de o turma de oi.
Spuneam ca subiectul lucrarii nu e cu adevarat clarificat.
Cine sunt cele doua prezente feminine ?
Cea din stanga are cateva atribute ale unei mirese: rochia alba, coronita din flori de mirt (si, sa nu uitam, aceasta lucrare a fost pictata ca dar de nunta).
Alta interpretare (care da si titlul neoficial al tabloului) ar fi personificarea ideii de iubire profana, in contrast cu cea divina.
In mijloc avem alt mister: daca micul copil cu aripioare poate fi usor identificat ca fiind Cupidon, bazinul in care agita apa ridica semne de intrebare.
De ce are forma unui sarcofag antic ? Si ce semnificatie are basorelieful ? Un cal, siluete nud si o scena violenta. Singurul element clar este emblema lui Niccolo Aurelio (cel care a comandat lucrarea).
In dreapta, cu o mantie rosie si trupul dezgolit, a doua prezenta feminina e si ea invaluita in mister !
Sa fie zeita Venus, zeita iubirii si a senzualitatii ? Venita sa asiste la casatoria viitoarei mirese ?
Dincolo de semnificatii, admiram maiestria cu care sunt pictate cele doua femei, fiecare trasatura si amanunt fiind redate perfect, iar culorile sunt puse intr-un contrast lipsit de stridenta (mantia rosie alaturi de verdele vegetatiei, parul auriu alaturi de albastrul pal al cerului).
Observam ca cele doua femei sunt identice la chip (acelasi model pozand pentru fiecare, probabil fiica pictorului, Lavinia, prezenta in mai multe lucrari ale sale).
TITIAN - IUBIRE SACRA, IUBIRE PROFANA
- ulei pe panza
- timp: 1514
- dimensiuni: 118 cm × 279 cm
- personaje: 3 (plus alte 10 pe fundal)
- loc: galeria Borghese, Roma
No comments:
Post a Comment