Monday, November 28, 2022

Mark Ryden - Dangerous

La inceputul anilor '90, pe atunci tanarul artist Mark Ryden (specialist in suprarealism combinat cu pop-art) a fost ales de superstarul pop Michael Jackson sa picteze un tablou care sa serveasca drept coperta pentru noul sau album.
Dangeorus s-a dovedit a fi cel mai apreciat album al muzicianului, iar coperta a devenit una dintre cele mai cunoscute imagini ale culturii pop.

Intr-un interviu dat cativa ani mai tarziu, pictorul povesteste cum a decurs comanda lucrarii:
"The parameters I was given were to focus on Michael’s eyes, show the earth in peril, and include kids and animals. I was instructed the image could be scary, but should still be fun. This was the most exciting project of my life up to that point.”

Doar tema generala a pornit de la Michael si echipa sa de productie, creatia in sine si multele elemente si detalii (pe care le vom vedea si noi mai de aproape) sunt rodul imaginatiei pictorului.

In stanga lucrarii, pe un tron de aur (ornat cu ingerasi aurii, dar si cu o maimuta inaripata, precum cele din filmul "Vrajitorul din Oz"), avem trupul si vesmintele lui Napoleon Bonaparte (asa cum au fost pictate de celebrul pictor Ingres) dar cu cap de caine. O parodie a imaginii imperiale.

In dreapta, pastrand simetria, avem vesmintele imperiale britanice (purpurii, cu guler de danteala - asa cum le stim din portretele reginei Elisabeta I), doar ca aici capul incoronat este de pasare (mai exact specia Kingfisher - "pescarel").
Alte doua pasari trag de mantia imparatesei si dezvaluie un trup mecanic, format dintr-un sistem complicat de rotite zimtate.

Din coroana imperiala zboara o suita de zane aproape transparente, iar la baza tronului avem un bust de copil, cu pielea in doua culori (inchisa si deschisa), alaturi de un element imprumutat din pictura lui Hieronymus Bosch (cuplul care se imbratiseaza intr-o capsula inchisa).

Mai jos vedem tot doua imagini simetrice: intrarea si iesirea intr-un tunel inspirat din parcurile de distractie (sa nu uitam ca si Michael Jackson avea un parc tematic construit pe mosia sa).
In tunelul din stanga (unde avem un simbol al piratilor si inscriptia in latina "intrare") observam un elefant, o antilopa, un sobolan (o referinta la cantecul "Ben" de pe al doilea album al lui Michael) si cimpanzeul Bubbles (animalul de companie preferat de artist).

La iesirea din tunelul intunecat (unde scrie "exitus" si avem simbolul ochiului) vedem in vagonete un schelet de elefant si unul de antilopa, alaturi de micul actor Macaulay Culkin si de Michael copil (asa cum arata pe vremea formatiei Jackson 5).

In mijlocul lucrarii pictorul a amplasat o fetita africana cu un craniu de animal in brate, stand pe o palma uriasa (acest concept este primul din tot ce a schitat Ryden pentru acest tablou).
Alaturi de ea vedem profilul lui Phineas Taylor Barnum, seful celui mai de succes circ din SUA (un personaj care ii fascina atat pe Michael cat si pe pictor). Pe capul lui sta starul circului, piticul “Michu” Meszaros (cu a sa palarie cu numarul 7).

Intre ei (sub titlul albumului: Dangerous) avem o alta referinta culturala, de data asta din cinematografie: un peisaj industrial, sumbru si cenusiu, inspirat din filmul Metropolis (din 1927). Sistemul de tevi pare ca striveste globul pamantesc, tot mai afectat de industrializarea accelerata.

Dintre toate elementele imaginate si pictate de artist, atentia ne este totusi atrasa cel mai mult de ochii hipnotizanti ai lui Michael.
Incadrati intr-o masca aurie, ornata cu ingerasi, clovni, animale (o intreaga gradina zoologica vedem la baza mastii), si (din nou) cimpanzeul Bubbles.

Intrebat de reporter care e sensul elementelor din compozitie, Mark Ryden a raspuns asa:
"I believe if a painting is explained, it loses something for the one who observes it. I like the feeling of mystery and symbolism and I do not want it to be lost. It's an important part of the image for me. I am more interested in how other people interpret it for themselves."

Asadar, sa respectam dorinta artistului, si sa lasam o parte dintre amanunte (pe langa cele descifrate in acest articol) invaluite in mister sau la dispozitia imaginatiei fiecarui privitor.

MARK RYDEN - DANGEROUS

- acrilic pe lemn
- timp: 1991
- loc: colectia privata a pictorului


No comments:

Post a Comment