Thursday, December 23, 2021

Domingos Sequeira - Adoratia Magilor

Timpul trece repede, asa ca am ajuns iar in perioada Sarbatorilor de iarna.
Si am ajuns si la ultimul articol scris aici pe blog in 2021.

Dintr-o multitudine de optiuni (mai ales din Renasterea italiana si barocul olandez - pline de tablouri tematice) am ales lucrarea unui pictor portughez, Domingos Sequeira si a sa Adoratie a magiilor.

Putin cunoscut in lume, dar foarte apreciat in tara lui, tablourile sale fiind piese importante ale muzeului de arta din Lisabona (unde poate fi vazut si cel prezentat aici).

Compozitia si abordarea temei Adoratiei difera mult la Sequeria fata de predecesorii sai: nu avem ingeri care vegheaza din aer sau un interior de iesle saracacioasa - doar lumina stelei calauzitoare, o lumina care ocupa toata jumatatea de sus a lucrarii, un efect care atrage privirea oricui va trece prin fata tabloului.
Magii veniti de la rasarit erau de obicei infatisati ori singuri, ori insotiti de maxim unul sau doi servitori.
Pictorul portughez a ales sa picteze peste 100 de personaje, reprezentand lumea exotica a Orientului.

Intre atatea turbane si mantii stralucitoare e aproape imposibil sa-i identificam pe cei trei magi la o prima privire.
Singurul indiciu clar sunt darurile din mainile lor (aur, smirna si tamaie, conform textului din Biblie).

Sa privim mai de aproape multimea de personaje pictate de Sequeira, incepand cu partea stanga a lucrarii.
Veniti din regatele si imperiile Orientului, putem observa barbati, femei, copii (inclusiv un prunc - in bratele mamei sale), chiar si un caine (in coltul de jos - fiind si singurul personaj din tablou care priveste spre noi).
Toti sunt invaluiti de puternica lumina a stelei de deasupra, dar pictorul alege sa evidentieze cativa prin jocul de culori.
Batranii cu barbi albe, posibil niste astronomi: unul purtand o turban si o mantie aurie, in contrast cu tunica albastru-azur a celuilalt.

Deasupra lor, intr-o zona mai cetoasa a tabloului, vedem (abia schitati) cativa calareti, un elefant (cu o "platforma" in spate) si doua camile (total disproportionate) - facand parte din imensa caravana care a batut drum lung pana la Bethlehem, calauziti de steaua neobisnuita.

Jos, in planul cel mai apropiat de ochii privitorului, avem o familie: doi barbati se inchina pana la pamant, pe cand cel din stanga isi ridica mainile in semn de uimire.
Femeile stau asezate, una dintre ele tinand in brate un prunc care priveste curios la ce se intampla in fata lui.

In partea dreapta avem o multime mai mica de personaje, dar o adevarata incantare pentru ochi, prin alegerea culorilor (care stralucesc sub lumina puternica).
Si aici avem contraste de culori complementare (violet si galben - la cei de langa iesle, auriu si tonuri de albastru - la tinerii servitori din plan apropiat).

Cine cunoaste opera lui Rembrandt, nu poate sa nu recunoasca imensa influenta a acestuia asupra stilului lui Sequeira: jocul de lumina si clarobscur, hainele orientale, culorile vii, chiar si chipurile si gesturile personajelor - toate amintesc de maniera maestrului olandez.

Sub raza de lumina venita de la steaua calauzitoare avem Sfanta Familie.
In vesminte modeste (in total contrast cu mantiile stralucitoare si pline de ornamente si bijuterii ale celor din jurul lor), 

Iosif si Maria primesc darurile Magilor ingenunchiati in fata lor, in timp ce micul Prunc priveste la cerul puternic luminat.

DOMINGOS SEQUEIRA - ADORATIA MAGILOR

- ulei pe panza
- timp: ~ 1828
- dimensiuni: 100 cm × 140 cm
- personaje: ~ 100
- loc: Lisabona, muzeul de arta


No comments:

Post a Comment