Wednesday, March 3, 2021

Lawrence Alma-Tadema - Primavara

Anul trecut celebram venirea primaverii cu un articol despre celebrul tablou al lui Sandro Boticelli.
Pentru primavara aceasta am ales sa scriu despre o alta capodopera, a unui pictor destul de putin cunoscut pentru publicul de azi, dar extrem de popular in vremea activitatii sale.

Lawrence Alma-Tadema, un olandez care a facut cariera in Anglia epocii victoriene, cucerind lumea artistica cu picturile sale complexe si pline de rafinament.

La tabloul Primavara a muncit peste patru ani si (incepand din 1894) a facut turul spatiilor si saloanelor importante - de la expozitia regala (Londra), pana la celebra expozitie universala de la Paris.
Entuziasmul publicului si al colectionarilor de arta i-au adus multe oferte de cumparare si comanda catorva reproduceri.

Tabloul original a fost cumparat de industriasul american Charles Yakes, si a ajuns (dupa moartea acestuia) la muzeul Paul Getty din Los Angeles.

Formatul lucrarii e unul nu foarte comun - inaltimea tabloului depasind cu mult latimea, cu personajele (in numar de cateva zeci) dispuse pe mai multe "etaje".

Tema alesa este inspirata de festivalurile tinute in Roma antica (precum Cerealia sau Floralia), festivaluri ale innoirii anotimpurilor si ale fertilitatii.
Putem vedea o procesiune in care un grup de tineri si copii strabat o strada ingusta din Roma, coborand cateva trepte de marmura, sub privirile si ovatiile cetatenilor adunati la terase si balcoane.

In partea de sus a tabloului, observam spectatorii entuziasti, purtand coronite de flori si presarand o ploaie de petale peste participantii la festival.

Un etaj mai jos, la un balcon cu o arcada de marmura, avem personaje din nobilimea romana, usor de recunoscut dupa postura si atitudine. Impodobiti si ei cu ghirlande de flori, desi la gatul barbatului putem vedea si bijuterii de aur.

La capatul de sus al treptelor, langa cele doua statui de bronz ale zeului Pan, vedem partea masculina a procesiunii. Printre ei, doi purtatori de stindard si un batran cu barba alba (probabil preot si organizator al acestui festival floral).

In stanga, coborand treptele, un barbat cantand la nai, acompaniat de cateva tinere tinand ritmul la tamburine.
Sunt inconjurati de alte tinere fete, purtand ramuri pline de flori - albe, rosii, galbene si violet.
E fragmentul cel mai aglomerat in personaje, pictorul reusind totusi sa le diferentieze atat de bine (prin contraste de lumini, forme si mai ales de culori), dovada unui simt perfect al compozitiei.

In partea dreapta a scarilor, tot un grup muzical, dar nu cu tamburine, ci unul vocal: trei fete cantand imnuri dedicate primaverii.
Avand pe cap coronite cu aceeasi ordine a culorilor precum fetele din cadrul anterior (violet, rosu, galben), formand astfel o subtila simetrie.

In prim plan, in fruntea acestei celebrari a bucuriei vietii si a renasterii naturii, avem o tanara fata cantand la flaut si un grup de copile care presara petale in urma lor.

Acest grup, si daca ar fi luat separat de restul compozitiei, ar reprezenta o capodopera in sine.

Pictorul (avand ca modele fiice ale rudelor si ale prietenilor de familie) a reusit sa redea perfect trasaturile, gesturile si mai ales detaliile care fac ca aceasta mica scena sa pulseze de viata (usoara roseata din obraji, fiecare ondulatie a parului, fiecare petala din multitudinea de flori din cosuri si din coronite).

LAWRENCE ALMA-TADEMA - PRIMAVARA

- ulei pe panza
- timp: ~ 1894
- dimensiuni: 178 cm x 80 cm
- personaje: peste 50
- loc: muzeul Paul Getty, Los Angeles

No comments:

Post a Comment