Sunday, September 20, 2020

Rubens - seria Vanatorilor (1)

Am amintit in articolul trecut de Peter Paul Rubens, asa ca e momentul potrivit pentru a arunca o privire pe cea mai cunoscuta serie realizata de maestrul picturii baroce.

Intre 1616 si 1621 Rubens a pictat cateva lucrari reprezentand scene de vanatoare, inclestari violente intre om si animale de prada (lucrari menite pentru a impodobi palatul Scheilsheim din Munchen).
Un adevarat prilej de a crea compozitii cat mai dinamice si a ne arata maestria in redarea cat mai fidela a animalelor salbatice.

Prima pe care o vom privi mai de aproape e cea numita Vanatoare de tigri, lei si pantere.
(aflata la Muzeul de Arta din Rennes).
Desi prezinta o scena plina de violenta si cruzime, poate fi admirata mai degraba pentru perfectiunea compozitiei si a culorilor vii (pentru care Rubens a fost admirat de generatii intregi).

Dinamismul si senzatia de miscare sunt date de liniile curbe in care se incadreaza mai toate personajele.
Pieptul calului, curbura spatelui tigrului, corpul in cadere al vanatorului calare, spatele celui incordat la maxim - toate se inscriu in cercuri si semi-cercuri ingenios gandite.

In centrul inclestarii, privirea ne este atrasa in primul rand de tigrul care scapa de ascutisul sulitelor si prinde momentul pentru a ataca decisiv. Vanatorul calare are coltii tigrului adanc infipti in umar, in timp ce ghearele ii sfasaie capul si zona inimii. Putin probabil sa supravietuiasca marelui pradator.

Atat calul cat si tigrul sunt pictati cu un realism nemaintalnit pana acum in pictura.
(toate animalele pictate de predecesorii sai palesc clar prin comparatie).

In coltul din stanga avem o scena parca desprisa din antichitate. Un vanator cazut la pamant e salvat de un altul (un adevarat Hercules) ce prinde falcile leului si le rupe cu forta bratelor.

RUBENS - VANATOAREA DE TIGRI, LEI SI PANTERE

- ulei pe panza
- timp: ~ 1616
- dimensiuni: 256 cm × 324 cm
- personaje: 7 oameni, 5 cai, 4 feline
- loc: Rennes, Muzeul de Arta

..............................................................

..............................................................

Dupa aceleasi principii a fost realizata si Vantoarea de lei (aflata la pinacoteca din Munchen).
Doi lei incoltiti isi apara viata, napustindu-se la vanatorii cu straie orientale si inarmati cu sulite si sabii scurte.

Compozitia e dominata de doua linii oblice (prima impartind tabloul in doua parti), si de o serie de linii curbe (servind ideea de incordare a trupurilor si cea de miscare violenta).

Vanatorul din centrul compozitiei (in straie de un alb stralucitor) e doborat de puternica felina, cu un salt hotarat si precis. 

De remarcat contrastul intre privirea speriata a vanatorului (dar si a cailor) si cea plina de salbaticie a leului.

Soarta vanatorului nu prezinta niciun dubiu: va muri sigur (rana cauzata de coltii infipti in zona inferioara a abdomenului nu ii lasa nicio sansa). Dar nici leul nu are sanse sa scape: are deja doua varfuri de sulita in spate iar in secunda urmatoare va fi lovit decisiv de sabia calaretului in armura.

Vanatorul trantit la pamant de celalalt leu e mai norocos: are doar zona coastelor zgariata, si sabia sa va sprapunge gura cascata a felinei, finalizand aceasta scena sangeroasa si inegala ca forte.

RUBENS - VANATOAREA DE LEI

- ulei pe panza
- timp: ~ 1621
- dimensiuni: 377 x 249 cm
- personaje: 7 oameni, 4 cai, 2 feline
- loc: Munchen, Alte Pinakotek


No comments:

Post a Comment