Wednesday, January 22, 2025

Utagawa Kuniyoshi - Tamatori fura perla regelui dragon

Daca anul trecut am scris cateva articole despre pictorul japonez Kunisada, de data asta vom vedea cateva lucrari ale lui Kuniyoshi, un alt maestru al scolii Utagawa.

Sa explic mai intai traditia numelor:
Vechii pictori japonezi isi luau un pseudonim format din numele scolii (in cazul acesta, Utagawa) apoi un nume compus: prima parte e numele profesorului cu care au studiat, urmat de o terminatie aleasa de ei.
UTAGAWA KUNIYOSHI inseamna astfel: Yoshi, elevul lui Kuni, din scoala Utagawa.
Elevii lui Kuniyoshi vor avea si ei numele format dupa aceasta regula (Utagawa Yoshifuji, Utagawa Yoshitora).

In vasta opera a lui Kuniyoshi gasim o mare varietate de subiecte, printre care multe inspirate din bogatul folclor japonez, plin de creaturi fantastice.
Una dintre cele mai populare legende este cea numita Tamatori furand perla regelui dragon, ilustrata de Kuniyoshi in 1853, intr-un triptic. 

Cine a fost Tamatori ? O culegatoare de perle (in Japonia, femeile care inoata dupa perle se numesc "ama"), de care s-a indragostit un print (Fujiwara no Fuhito), luand-o apoi de sotie.
Familia printului pierduse pe mare cateva bogatii (inclusiv o perla pretioasa), care au ajuns confiscate de regele dragon (Ryujin) si tinute in palatul acestuia de pe fundul marii.

Tamatori isi propune sa se scufunde pana la palatul dragonului si sa recupereze perla.
Dar cand Tamatori ajunge la suprafata, dragonul se trezeste din somn si da alarma printre creaturile marii.
Pictorul surpinde exact acest moment, cu tanara Tamatori prinsa intre valuri, inconjurata de servitorii palatului (caracatite, broaste si pesti). Pestii poarta kimonouri si sabii, dand o mica nota comica imaginii.

Pe creasta valului il vedem pe stapanul acelor ape: dragonul Ryujin, splendid pictat, cu chipul plin de furie si ghearele ca niste cutite, gata sa sfasaie totul in jur.
Conform legendei, Tamatori nu va supravietui: va ascunde perla sub piele, si se va lupta cu cutitul cu armata de creaturi, dar ranile ii vor fi fatale.

In amintirea ei, printul Fujiwara a cladit un monument la templul Shido-Ji (templu care a rezistat pana in zilele noastre, fiind una dintre principalele atractii ale regiunii Kagawa).

Tot in aceeasi perioada, Kuniyoshi a revenit la aceasta tema, dar intr-o lucrare mai mica.
Aici dragonul nu mai apare atat de impunator (pentru ca nu-i mai vedem intreg corpul), iar pestii nu mai au atribute umane.

 UTAGAWA KUNIYOSHI - TAMATORI FURA PERLA REGELUI DRAGON
- culori de apa pe lemn
- timp: 1853
- loc: Tokyo, National Diet Library

.................................................................

..................................................................

O legenda inrudita (si ilustrata tot de Kuniyoshi) este cea a razboinicului Towara Toda, un aliat al regelui dragon.
Towara, cu o sageta bine tintita, a reusit sa ucida o creatura monstruoasa (un miriapod urias, care traia pe malul apei), dusman al dragonului.

Drept rasplata, a fost invitat in palatul de pe fundul marii, si a primit cateva daruri pretioase din visterie:
un sac de orez (care nu se termina niciodata), un sul de matase (fara capat), un ceaun (care gateste singur) si un urias clopot de bronz (ca dar pentru un templu).

Pictorul a ales sa redea scena in care Towara Toda pleaca de la palat cu darurile.
Il vedem pe razboinic calare pe o uriasa broasca testoasa, cu o suita de creaturi marine (de data asta pasnice) conducandu-l pana la mal.