Tuesday, September 14, 2021

Paolo Persico - Diana si Actaeon (sculptura)

Primul articol al toamnei am ales sa fie (in premiera pentru blog) despre o sculptura (sau, si mai exact, despre un ansamblu de sculpturi).
Diana si Actaeon, o scena a mitologiei greco-romane, realizata in marmura de sculptorul Paolo Persico (cu ajutorul colaboratorilor Angelo Maria Brunelli si Tommaso Solari).

Lucrarea este principala atractie a gradinii palatului din Caserta (cel mai somptuos edificiu din sudul Italiei, ridicat in secolul 18, rivalizand cu celebrul Versailles din Franta).
 
O gradina de peste 120 hectare, cu o alee lunga de 2 km, care duce de la palat pana la cascada si lacul in care a fost amplasat acest ansamblu spectaculos.

Lacul artificial simbolizeaza raul din mitologie unde zeita vanatorii obisnuia sa se scalde.
Vedem cum cascada imparte compozitia in doua grupuri distincte: cel al zeitei (si al nimfelor) si cel al vanatorului Actaeon (si al cainilor de vanatoare).

Sa privim mai intai grupul din dreapta si sa aprofundam si legenda (scrisa pentru prima data de poetul grec Callimachus, prezenta si in "Metamorfozele" poetului roman Ovidiu) care a inspirat nu doar aceasta sculptura dar si cateva zeci de picturi din Renastere si pana la perioadele moderne.

Nimfele sunt in numar de opt, cate doua grupuri de cate trei la marginile stancii - plus alte doua la picioarele zeitei.

Toate sunt sculptate in cele mai mici detalii, de la chip, par, gesturile de pudoare, pana la faldurile mantiilor cu care incearca sa-si acopere goliciunea.

De ce aceste gesturi ?
Pentru ca partida lor de scaldat a fost intrerupta de un intrus: vanatorul Actaeon, print al cetatii Teba. 

In mijlocul nimfelor, suita pe o stanca, zeita Diana (a vanatorii si a Lunii, simbol pe care-l regasim si pe crestetul ei) se acopera si ea cu o mantie, surprinsa de prezenta tanarului vanator.

Zeita (simbol al castitatii) e atat de furioasa ca a fost vazuta de un muritor scaldandu-se goala, incat va arunca asupra lui un blestem: il va transforma intr-un cerb !!

Mutandu-ne atentia la grupul din stanga, putem vedea momentul imediat de dupa transformarea nefericitului Actaeon:
Cainii sai de vanatoare (aici in numar de zece, cate cinci de fiecare parte) nu il mai recunosc si se napustesc sa-l sfasaie !

Sculptura lui Actaeon e de departe cea mai remarcabila din tot ansamblul: capul de cerb (cu expresia de groaza pe chip), corpul incordat, costumul si mantia - toate sunt slefuite perfect de dalta sculptorului.

O capodopera tarzie (dar nu demodata) a perioadei baroce italiene.

PAOLO PERSICO - DIANA SI ACTAEON

- ansamblu de marmura
- timp: ~ 1780
- personaje: 9 (grupul din dreapta) + 11 (grupul din stanga)
- loc: gradina palatului din Caserta, Italia




No comments:

Post a Comment