Saturday, December 21, 2024

Benozzo Gozzoli - Drumul magilor

"Adoratia magilor" e una dintre cele mai intalnite teme din istoria picturii.
Scena in care magii ajung la ieslea unde s-a nascut Isus (si isi ofera darurile) a fost ilustrata in sute de variante, si in pictura veche religioasa, si in Renastere, si in perioade mai moderne.

Benozzo Gozzoli (pictor al Renasterii timpurii) a ales sa picteze un moment anterior celui descris in Biblie.
"Drumul magilor" ne arata o uriasa suita care pleaca in calatorie spre Betleem. 

Comanda lucrarii (o fresca in trei parti) a fost facuta de puternica familie Medici (conducatorii orasului Florenta) pentru capela din palatul lor. Realizarea ei a fost executata in decursul a aproximativ trei ani (1459–1461), in conditii nu tocmai usoare (dupa cum vom vedea mai tarziu in text).

Prima parte a vastei lucrari este si cea mai cunoscuta, fiind mai des prezenta in albume si siteuri de arta.
Ea arata plecarea suitei de la castel (pe care il vedem pe fundal, pe culmea muntelui), pe un drum care coboara in serpentine printre stancile albe.

Chiar si cele mai mici personaje din fundal sunt pictate cu minutiozitate, in traditia picturii miniaturiste, gotice (stilul care a dominat perioada evului mediu, pana la Renastere).
Observam si o combinatie anacronica (dar des folosita in pictura Renasterii) de costume orientale, costume italiene (contemporane pictorului, nu din vremea anticilor) si cavaleri in armura medievala.

In prim plan, in partea stanga, avem o adevarata aglomerare de personaje.
In fruntea lor, Gozzoli i-a pictat pe liderii familiei Medici: Piero (pe cal alb) si batranul Cosimo (pe un asin).
Sunt urmati de alte figuri, apropiate familiei: lorzii de Rimini si Pavia si oameni de arta ai Florentei (poeti, pictori, sculptori) - printre ei aflandu-se chiar Gozzoli, intr-un autoportret (identificat dupa semnatura aurie de pe caciula rosie).

Personajul principal al acestui fragment e cel mai tanar dintre magi.
Dupa unele interpretari, pentru chipul lui a servit drept model Lorenzo de Medici (adolescent la data realizarii acestei picturi, devenit mai apoi un puternic lider al Florentei).
Pe cal alb, in straie aurii, inconjurat de paji cu chip angelic, acesta isi intorce privirea spre exterior, un efect des intalnit in pictura.

In planul doi, printre stanci, vedem o scena de vanatoare, activitate preferata de nobilii din epoca, cei din Florenta nefacand exceptie.

Partea a doua "a beneficiat" de conditii mai putin bune.
Un perete care e mai ingust si care nu e intreg !!
Gozzoli a trebuit sa gandeasca compozitia tinand seama de usile care ocupa o parte din spatiu (si care altereaza mult frumusetea lucrarii).

Magul de varsta mijlocie e pictat trecand prin fata unui munte mai putin stancos, plin de arbori si mici castele.
Si el are un cal alb, impodobit cu multe elemente aurii, si o suita de tineri.
Pe cap poarta o combinatie de turban oriental si coroana de aur, iar chipul sau a fost inspirat (dupa cele mai multe surse) de cel al imparatului bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul.

Ultima parte e si ea lucrata in conditii neobisnuite.
Un fragment e pictat pe un perete mic, apoi restul picturii se continua pe un perete mai mare (efectul nefiind prea placut pentru ochii vizitatorilor).

Chiar personajul principal (magul cel batran) are corpul impartit intre cei doi pereti.
Magul (cu vesmant visiniu si o coroana masiva de aur pe cap) are ochii atintiti spre privitorii acestei fresce.
Ce il deosebeste cel mai mult de ceilalti doi, este faptul ca pictorul nu l-a infatisat tot pe un cal alb, ci pe un mic asin (un posibil simbol al firii mai cumpatate).
Trasaturile sale sunt inspirate de cele ale patriarhului Joseph, de la Constantinopol.

La dreapta lui vedem o suita de tineri vanatori.
Pe langa ei intalnim animale exotice: soim de vanatoare, leoparzi, chiar si o maimuta. Lucru deloc intamplator, fiind cunoscuta in epoca pasiunea familei Medici pentru vietati aduse din toate colturile lumii.

Pastrand simetria cu prima parte a lucrarii (unde cortegiul cobora serpentinele unui munte), avem acum un urcus pe o carare care serpuieste printre stanci.
Ei sunt deschizatorii de drum: o ceata de cavaleri, urmati de animale de povara (camile si asini), care duc bagajele suitei in lunga lor calatorie.

BENOZZO GOZZOLI - DRUMUL MAGILOR

- fresca (in trei parti)
- timp: 1459–1461
- personaje: ~ 80
- loc: Florenta, capela palatului Medici-Riccardi