Wednesday, November 27, 2024

Karl Bryullov - Ultima zi a orasului Pompei

Am vazut in articolul precedent cum arata cresterea si decaderea unei civilizatii.
Acum vom vedea un exemplu concret, anume sfarsitul infloritorului oras Pompei, din peninsula italica, despre care stim ca a fost distrus de eruptia vulcanului Vezuviu in anul 79. 

"Ultima zi a orasului Pompei" realizat de pictorul rus (de familie franceza) Karl Bryullov, este tabloul care a starnit interesul mondial pentru pictura rusa.
Realizat intre 1830 si 1833, in perioada de glorie a stilului romantic, a fost comparat cu lucrarile maestrilor francezi Gericault si Delacroix, luand chiar medalia de aur la salonul de la Paris.
A facut parte din colectia familiei imperiale, ajungand apoi (prin donatie) la marele muzeu de stat din St. Petersburg.

Avand in vedere un subiect atat de dramatic, pictorul a ales o impartire a spatiului care sa creeze un efect vizual cat mai potrivit.
A impartit personajele in cateva grupuri, de o parte si de alta a planurilor apropiate, lasand la mijloc femeia rapusa, cazuta la sol. Trupurile catorva personaje, cat si cateva elemente de arhitectura formeaza doua diagonale care duc spre acest spatiu, care este si cel mai luminat din tablou.

Bryullov a alocat mult spatiu pentru cer, unul plin de nori de cenusa, foc si fulgere.
Puterea eruptiei vulcanului Vezuviu se vede cel mai bine in dezmembrarea zidurilor, cu tot cu statuile de pe inaltimi.

In stanga (plan mediu) o familie iese din casa, incercand sa care fel si fel de obiecte, de care nu se pot desparti.
Pe trupurile lor incovoiate cad bucati de piatra si cenusa fierbinte.
Pe chipurile lor se citeste spaima si disperarea.

In prim plan, o alta familie. Un batran cu barba (privind la craterul din care tasneste lava) si doua femei tinere care tin in brate un copil (acesta avand mainile impreunate in rugaciune).

Langa ei, un cuplu tanar (cu doi copii mici) fuge de la baza scarilor.
Acoperiti cu o mantie, incearca se se fereasca de "ploaia" murdara si fierbinte care cade peste tot.

In dreapta avem o familie care nu incearca sa salveze obiecte de pret din casa, ci il duc pe brate pe batranul lor parinte. Cu bratele desfacute, cu palma ridicata, batranul e ingrozit de ceea ce vede privind spre cer.

In spatele lor, un calaret incearca sa-si struneasca calul, pentru a fugi cat mai departe de dezastru, dar animalul e prea speriat pentru a mai asculta de comenzi.

In zona cea mai luminata a lucrarii, o tanara zace la sol, pe pavajul de la baza scarilor.
Fie lovita de vreo piatra, fie victima busculadei de oameni, are trupul inert, cu parul si mantia rasfirate peste cateva obiecte de aur, cazute pe jos.

Un prunc, lipit de ea, priveste speriat la oamenii care alearga panicati, incercand sa scape de aceasta urgie care s-a abatut peste orasul lor.

KARL BRYULLOV - ULTIMA ZI A ORASULUI POMPEI

- ulei pe panza
- timp: 1833
- dimensiuni: 456.5 cm × 651 cm
- personaje: 27
- loc: muzeul de stat, St.Petersburg